Odpowiednia dieta może zapewnić długie i szczęśliwe życie. Warto więc zastanowić się nad zawartością swojego talerza, bo dzięki zdrowym nawykom będziemy cieszyć się silnym sercem, mocnymi kośćmi, sprawną wątrobą oraz piękną cerą przez całe życie.
Śniadanie
Aby dobrze rozpocząć dzień, warto zaraz po przebudzeniu wypić szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny, która pobudzi metabolizm. Pierwszy posiłek powinien być odpowiednio skomponowany, by zapewnić organizmowi jak najwięcej cennych substancji. Dobrym sposobem na energetyczne, zdrowe śniadania są owsianki lub jaglanki, które można dowolnie komponować i dodawać do nich owoce np. borówki zawierające antyoksydanty; orzechy zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe czy nawet kawałek czekolady (znajdujące się w niej polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają chorobom serca).
A co na obiad?
Gotowe dania oraz typu fast food lepiej zastąpić posiłkami przygotowanymi z nieprzetworzonych produktów, a w szczególności z warzyw i owoców, które zawierają cenne witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a przy tym są niskokaloryczne. W jadłospisie nie może też zabraknąć produktów z pełnego ziarna, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób serca czy cukrzycy typu 2. – w tym celu warto makaron pszenny zastąpić kaszą. Pamiętajmy także o ziołach i przyprawach np. cynamon ureguluje poziom cukru we krwi, a szałwia i bazylia poprawią metabolizm.
Zdrowe tłuszcze
W obawie o dodatkowe kilogramy często w naszej diecie brakuje tłuszczów. A to błąd, ponieważ kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego. Dlatego zbilansowana dieta powinna zawierać tłuszcze roślinne, takie jak np. olej rzepakowy, olej lniany, oliwę z oliwek, a także orzechy i pestki. Warto natomiast ograniczyć tłuszcze nasycone zawarte w mięsie i tłustych produktach mlecznych, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu we krwi.
Superfood
W menu długowieczności należy uwzględnić także superfoods, czyli produkty o ponadprzeciętnej ilości substancji o niezwykłych właściwości. Przykładem są jagody goji, nasiona konopii i kurkuma. To produkty o silnym działaniu przeciwstarzeniowym, chroniącym komórki przed szkodliwymi substancjami i likwidujące stany zapalne.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Jedząc posiłek musimy dokładnie przeżuwać każdy kęs, a nigdy nie jeść w pośpiechu. Pokarm należy żuć, dopóki ślina nie wymiesza się dokładnie z pożywieniem, a pokarm nie zamieni się w papkę – tylko wówczas organizm maksymalnie wykorzysta wszystkie składniki znajdujące się w pożywieniu. Enzymy znajdujące się w pożywieniu np. w surowych owocach i warzywach, wspomagają wchłanianie składników odżywczych, przyspieszają trawienie pokarmu oraz zwalczają infekcję.
By żyć wiele lat nie wolno się przejadać oraz ograniczyć spożywanie tłustych i wysokoprzetworzonych potraw, a także unikać zbyt dużej ilości węglowodanów. Warto także ograniczyć sól, która podnosi ciśnienie krwi, a jej nadmierne spożycie może uszkadzać układ krwionośny.
Zapisz się do newslettera
i bądź na bieżąco z ekscytującymi produktami Medere