Na Oceanie Spokojnym leży mała japońska wyspa Okinawa, zamieszkała przez ponad 1 mln ludności. Żyje na niej najwięcej na świecie osób, które przekraczają 100 lat życia. Poznaj sekrety ludzi, którzy posiedli klucz do długowieczności.
Długowieczność Japończyków od lat jest przedmiotem wielu badań nad długością życia. Analizowano styl życia, geny oraz dietę najstarszych ludzi zamieszkujących wyspę. Wyniki badań okazały się zaskakujące – to nie geny same w sobie, ale przede wszystkim sposób życia, jest kluczowy dla długowieczności. Sekretem mieszkańców Okinawy jest oparta głównie na roślinach, niskokaloryczna dieta oraz aktywny tryb spędzania czasu.
DIETA
Większość Okinawczyków to wegetarianie. Głównym składnikiem ich diety jest batat, czyli słodki ziemniak, który zawiera mnóstwo potasu, magnezu oraz błonnika. Dieta ludzi na Okinawie, mimo że jest niskokaloryczna zawiera dużą ilość składników odżywczych pochodzących z warzyw, glonów, wodorostów czy grzybów shitake. Co ważne, stulatkowie z Okinawy nigdy się nie przejadają. Ich mottem jest „Hara hachi bu”, czyli „jedz tyle, aż poczujesz się prawie najedzony”. Dzięki nieprzejadaniu, Okinawczycy nie przeciążają swojego układu pokarmowego.
Sukcesem zdrowia mieszkańców Okinawy, poza odmiennym od naszego stylem życia (spokojniej, wolniej, w zgodzie z naturą), jest z pewnością niezwykłe urozmaicenie ich diety. Jedzą oni ponad 200 produktów, w tym 35 z nich jest podstawą diety, a reszta stosowana jest zamiennie. Dzięki temu Okinawczycy nie mają problemów z niedoborem składników odżywczych – wyjaśnia Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, autorka bloga www.kachblazejewska.pl
Co ciekawe, na wyspie nie pije się mleka i nie jada serów, a mimo to Okinawczykom nie brakuje wapnia. Ponadto, ich dieta uboga jest w cukier i tłuszcze. Posiłek kończą nie deserem, a zieloną herbatą. Japończycy z Okinawy regularnie spożywają przyprawy takie jak imbir, kurkuma oraz bylica pospolita.
POWIETRZE I SŁOŃCE
Mieszkańcy Okinawy większość czasu spędzają na zewnątrz, wystawiając się na słońce, które uruchamia produkcję witaminy D w organizmie. Dzięki temu ich kości są mocne, układ krążenia funkcjonuje sprawnie a samopoczucie jest doskonałe.
SIÓDEMKA
Japończycy z Okinawy jedzą przynajmniej 7 porcji warzyw lub/ i owoców. Dodatkowo spożywają 7 porcji produktów pełnoziarnistych (brązowy ryż). Śpią minimum 7 godzin dziennie.
ŚWIĘTY SPOKÓJ
Prawdopodobnie, tuż zaraz za dietą, brak pośpiechu jest jednym z kluczowych sekretów długowieczności Okinawczyków. Mieszkańcy Okinawy przykładają ogromną wagę do celebracji codziennych rytuałów. Posiłki jedzą spokojnie, nie w „biegu”, dzięki czemu lepiej trawią spożywany pokarm.
RUCH, MEDYTACJA I IKIGAI
Okinawczycy codziennie wykonują lekkie aktywności fizyczne, takie jak praca w ogrodzie, spacer czy taniec. Seikichi Ueahara, słynny mistrz karate z Okinawy uprawiał tą dyscyplinę w wieku 97 lat! Mieszkańcy Okinawy chętnie oddają się medytacji, dzięki której obniżają poziom cholesterolu i stresu. Bardzo ważną rolę w ich życiu odgrywa Ikigai, czyli posiadanie celu. Udowodniono bowiem, że ludzie, którzy mają cel, mają powód do codziennego wstawania z łóżka.
Czy sposób odżywiania się i tryb życia mieszkańców Okinawy to sekret długowieczności? Wszystko na to wskazuje.
Niestety, nie wszyscy możemy żyć tak jak Okinawczycy. Często nie dbamy o to, co jemy, żyjemy w ciągłym pośpiechu, pracujemy tak dużo, że nie mamy czasu na najważniejsze rzeczy. A może warto jednak zatrzymać się na chwilę i wdrożyć w naszą codzienność choć kilka z sekretów stulatków z Okinawy?
Zapisz się do newslettera
i bądź na bieżąco z ekscytującymi produktami Medere